Er verschijnen met regelmaat bug fixes en veiligheids updates van de officiële Joomla.org organisatie die hieronder vermeldt worden vertaald naar het Nederlands. Informatie en diepere achtergronden bij de releases zijn te vinden op https://www.joomla.org/announcements.html


Op 27 augustus 2024 verschenen de updates Joomla 4.4.8 en 5.1 4. Het betreft diverse oplossingen voor nieuw ontdekte problemen in versie 5 en een handige Backward Compatibility plugin voor versie 4

Achterwaartse compatibiliteit voor 4.4.8

Joomla 4.4.8 heeft een nieuwe plugin gekregen. Joomla 4 extensies die nog geen up-to-date Joomla code gebruiken zullen werken met de nieuwe Behaviour - Backward Compatibility plugin (deze staat standaard ingeschakeld na deze update). Joomla 4.4.8 upgraden naar Joomla 5.1.4 is hierdoor mogelijk, óók als extensies niet compatible zijn met versie 5. (Maak altrijd eerst een backup, bijvoorbeeld met de extensie Akeeba).

Bugfixes voor 5.1.4:

  • Herstelt de bug in paginering die werd geïntroduceerd door een beveiligingsfix in 5.1.3
  • Herstel filter voor optie, formaat, weergave en lay-out in cache en paginering
  • Update datums voor ondersteunde php-versies
  • Herstel voor onveilige tags in e-mailsjablonen
  • Vertaalupdates

bron: https://www.joomla.org/announcements/release-news/5911-joomla-5-1-4-and-joomla-4-4-8-are-here.html


Op 20 augustus 2024 verscheen Joomla 4.4.7 en 5.1.3


 Op 9 juli 2024 verscheen de Joomla 4.4.6 update en 5.1.2

Voor de update 4.4.6 betreft het bugfixes en voor 5.1.2 Security Fixes en enkele verbeteringen. Op Joomla nieuws vind je het volledige nieuwsartikel van de officiële joomla.org site.


Op 28 mei 2024 verscheen de Joomla 4.4.5 update en 5.1.1 Het gaat om bug fixes

Versie 4.4 wordt nog 1,5 jaar ondersteunt. Uw site loopt dus geen risico als u nu niet upgradet naar versie 5. De reden: sommige extensies zijn ( misschien ) nog niet klaar voor Joomla 5. U kunt filteren op versie in de Joomla Extensions Directory, (gefilterd op Joomla 5 compatibel extensions).

Info over deze release op: https://www.joomla.org/announcements/release-news/5908-joomla-5-1-1-and-joomla-4-4-5-are-here.html
Info over upgrade van 4.4 naar 5.1: https://docs.joomla.org/Joomla_4.4.x_to_5.x_Planning_and_Upgrade_Step_by_Step/nl


Op dinsdag 20 februari 2024 verscheen de Joomla 4.4.3 beveiligings- en bugfix update. Heeft u nog een Joomla versie 3?

Maak altijd eerst een backup voordat u update. De extensie Akeeba backup is hierbij tijd besparend. Voer geen upgrade uit naar Joomla 5 als dit in het CMS wordt aangegeven zonder eerst alle extensies en de template(s) te controleren op hun compatibility met versie 5. Die melding kan worden uitgezet bij options en een plugin. Zodoende zal het CMS alleen melding geven over updates voor Joomla 4.

Upgraden naar versie 4?

Heeft u nog een oude versie 3, deze werd tot 17 augustus 2023 ondersteunt. Het is aan te bevelen deze z.s.m te upgraden naar versie 4 of deze vaak ingewikkelde taak uit te besteden. Ook is de php versie die de webhoster levert van groot belang.

Extensies en template uit Joomla versie 3 voor Joomla 4

Een upgrade naar versie 4 kan als alle extensies compatible zijn met Joomla 4. Een aantal developers zijn niet van plan om hun software aan te passen aan Joomla 4. Er moet dan gezocht worden naar alternatieven om functies die noodzakelijk zijn om te zetten naar andere extensies of templates. WebsiteMet voert dit gecompliceerde onderhoud uit in opdracht. Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Wanneer de template niet compatible is met Joomla 4 en de developer geen intentie heeft deze aan te passen is het een probleem wat prima opgelost kan worden. Hier is vaak een aantal uren onderzoek voor nodig wat in rekening wordt gebracht. Daarna wordt een offerte gemaakt voor de daadwerkelijke upgrade.


 Terug naar Nieuws overzicht